Ebem is een Vlaamse energiespeler (100% eigendom van de gemeente Merksplas) met een lokaal karakter. Ebem werkt niet met buitenlands kapitaal en marketingbudgetten die erop gericht zijn om in eerste instantie marktaandeel te verkrijgen. Ebem wil rendabel zijn op lange termijn door een eerlijk tarief aan te bieden aan al haar klanten. Ebem investeert in de lokale economie en creëert banen zowel intern als extern. Ebem is een gezond bedrijf met meer dan 20.000 klanten en onze aanpak is persoonlijk : wij beschikken over een balie waar wij u graag verder helpen. Bovendien werken wij niet met een callcenter en geven onze medewerkers wel degelijk hun eigen naam en mailadres door bij contactname : zo hebt u ook meteen uw contactpersoon!
Courante energieprijzen bij Ebem zijn variabel en fluctueren iedere maand. De prijzen die u op de tariefkaarten ziet, zijn die voor de vorige maand.
Onder de rubriek “tarieven” op onze site www.ebem.be kan u de evolutie van de indexen zien. U merkt dat de indexen enorm hoog stonden enkele jaren geleden. Daarna zijn ze echter (vanwege onder andere internationale maatregelen of conflicten) terug gedaald. Juiste prijsschattingen maken in de toekomst is onmogelijk, daarvoor heb je een kristallen bol nodig. Dit geldt trouwens voor alle energieproducten en eigenlijk alle commodities.
De prijsdaling tengevolge van de Corona-crisis die tijdens het voorjaar ingezet werd, is inmiddels nagenoeg gecorrigeerd naar het niveau van 2019. Waarschijnlijk zullen de prijzen in 2021 wat stagneren en en vermoedelijk weer wat dalen onder invloed van de mindere economische vraag: daarom kan u als richtlijn bij vergelijkingen ongeveer uitgaan van uw factuur in 2019. Vergelijken doe je best via de V-test van de VREG en u zal zien dat Ebem er helemaal niet slecht uitkomt.
De prijssimulatie op onze en andere websites wijzigde grondig! Ingevolge opgelegde wijzigingen door de VREG zal er voortaan verplicht het tarief zoals vermeld op de tariefkaart gebruikt worden in prijssimulaties. Voor de Endex was dit gekend omdat het een "future" of toekomstige prijs is. Voor de Belpex wordt het tarief van de voorbije maand gebruikt. Toch geeft dit een vertekend beeld : de Endex is in de winter meestal wat duurder omwille van de grote vraag. Bij Belpex-notering is de vergelijking nog moeilijker : het verleden zegt immers niks over de toekomst. Beste is om op onze website de historische waardes van de indexen eens na te kijken en op basis daarvan uw keuze te maken. Ebem blijft echter sterk geloven in een variabele prijszetting : deze volgt de markt en op lange termijn bent u daarbij het beste gediend.
Bij vaste tarieven Elektriciteit stelt zich uiteraard deze problematiek niet op het vlak van de energieprijs : hier is enkel de prijs van de certificaten voor Groenestroom en Warmtekracht bij de elektriciteit gewogen en kan er dus daar een verschil optreden met de prijzen op de tariefkaarten.
Bij een afrekening wordt het gewogen gemiddelde gebruikt van de maanden waarop uw afrekening betrekking heeft. U wordt bijgevolg gefactureerd aan de respectievelijke tarieven die betrekking hebben op de maanden waarin u verbruikt. Immers elektriciteit en aardgas zijn producten die niet of moeilijk opgeslagen kunnen worden. Wij werden wel reeds iedere maand afgerekend aan de effectieve tarieven die van toepassing waren; uw voorschotten dien(d)en om dit op te vangen.
Bovendien rekent Ebem erg lage tarieven door ivm de groenestroombijlage en warmtekrachtkoppeling (Dit is ook een essentieel onderdeel van uw factuur) : dit is niet zo bij sommige van onze collega’s…en zo kan u voor onaangename verrassingen komen te staan. De bijdrages voor 2020 voor Groenstroom en Warmtekrachtkoppeling bedragen respectievelijk 2,05325 en 0,2800 Eurocent/kWh excl BTW.