De situatie wordt deze week vrij precair : Doel 3 en Tihange 1 liggen uit en in Frankrijk ligt 40 % van de productiecapaciteit stil waardoor er ook massaal stroom naar onze zuiderburen wordt geëxporteerd. Bovendien voorspelt het KMI deze week een eerste winterprik mét windstille grijze dagen (dus geen zonne-, noch windenergie).
Federaal Minister van Energie, Marie Christine Marghem, bevoegd voor bevoorradingszekerheid, is zich inmiddels bewust van de ernst van de situatie en staat in verbinding met Elia om het probleem van nabij te volgen. De strategische reserve, goed voor 750 MW aan ‘reservevermogen’, wordt stand by gehouden al ziet het er voorlopig niet naar uit dat die zal moeten worden aangeschakeld. Maar het volstaat dat er deze week een bijkomende Belgische kerncentrale uit valt of het licht gaat echt uit.
Vooral tussen 18 en 20 u wordt het heel cruciaal en bijgevolg pieken de prijzen op de day-ahead markt voor die uren tot astronomische hoogten. Onlangs werd voor een MWh stroom tussen 19 en 20 u 678,31 € (zie grafiek met Belpex uurprijzen) geboden. Diezelfde MWh kost ’s ochtends om 5 u slechts 37,13 €…
Minister Marghem claimt dat haar beslissing om de kerncentrales 10 jaar langer open te houden een verstandige zet was : "Zonder de productie van Doel 1 en 2 zou ons land zich vandaag in een veel complexere situatie bevinden."
Critici wijzen er echter op dat Marghem de zaken – eens te meer – op zijn kop zet : het zijn net die oude centrales (in België en in Frankrijk) die de bevoorradingsonzekerheid veroorzaken. Niet toevallig is één van stil liggende centrales, Tihange 1, de alleroudste Belgische nucleaire centrale.
(Bron: Energiejournaal/Alex Polfliet)