Daar zijn enkele belangrijke redenen voor :
- De belangrijkste reden is dat wij onze energie ook variabel aankopen. Ebem koopt zowat 50% van haar energiebehoeften aan bij een 300-tal lokale bedrijven in de Kempen : zowel wind, zon en biomassa. Met al deze bedrijven hebben wij een variabel aankoopcontract : dit is het eerlijkste (want de effectieve groothandelsprijzen worden aangerekend) en dit biedt ook langdurig zekerheid. U kan zich inbeelden dat leveranciers niet happy zouden zijn met een vast contract indien de prijzen sterk stijgen en Ebem zou niet happy zijn indien wij hoge vaste prijzen zouden moeten betalen terwijl de marktprijzen sterk dalen. (zie ook puntje 2). Ook het restprofiel kopen wij variabel aan op de groothandelsmarkt.
- Particuliere klanten en KMO’s met een jaarlijks verbruik van minder dan 100 MWh kunnen ten allen tijde hun contract opzeggen. En daar wringt het schoentje : vaste prijzen dienen wij aan te kopen en af te nemen of te “hedgen” (dit laatste is momenteel nog erg duur). Het minimum dat wij kunnen vastleggen is 0,5 MW/uur op jaarbasis. Dit is dus 4380 MWh (of het equivalent van een 1250 gezinnen). Dit betekent dat wij minimaal die interesse moeten kunnen opwekken en dat is al niet eenvoudig. Komt er nog bij dat wanneer de prijzen verder dalen al die klanten dat vaste contract dan massaal opzeggen en hun gading elders zoeken (Dit kan op enkele weken tijd ). En wie blijft met de overschot zitten? Juist ja…Ebem. Dit moet dan met veel verlies verkocht worden.
- Uw verbruiksprofiel en dat van alle andere klanten is helaas niet “vlak” : daarom moeten die piekuren (extra aankopen tegen hoge tarieven) en daluren (verkopen tegen lage prijzen) zorgen voor evenwicht. Om deze profilering ook aan vaste tarieven te kunnen aanbieden dient er een enorm risico-bedrag bovenop die “vaste” groothandelsprijs ingecalculeerd te worden. Dat maakt dat ons inziens de meeste vaste tarieven momenteel makkelijk 40 à 50% duurder zijn dan de variabele tarieven en dat vinden wij onaanvaardbaar.
- In de toekomst zal de markt veel meer evolueren naar dynamische tarieven : u betaalt op het moment dat u verbruikt aan het dan geldende uurtarief. Weet wel dat u (al dan niet in combinatie met AI) uw verbruik zelf kan sturen. Ervoor zorgen dat de prijzen op bepaalde momenten niet uit de pan swingen is daarbij wel een kerntaak voor het Europese beleid denken wij.
Daarom volgen wij liever de markt en houden wij er niet van om te speculeren. Vele van onze kleinere collega’s hebben dit afgelopen jaren wel gedaan en zijn eraan ten onder gegaan. Dit risico willen wij niet nemen : wij bestaan al vanaf de vrijmaking van de markt in 2002 en willen nog graag verdergaan met het stimuleren/opwekken en leveren van groene energie.